Ihminen on liikkunut aina, ja matkalle on tietysti tarvittu hyvät eväät. Vuosisatojen aikana kulkuvälineet ovat kehittyneet ja talkkunalla ryyditetty piimä on vaihtunut muovikääreisiin kiedottuun voileipään. Samalla kun evästaukoa varten pakaaseihin pakatut posliinikupit on vaihdettu keveämpiin muovipikareihin, on opittu jonottamaan tötteröllistä kuumina tiriseviä ranskalaisia kadunkulman kioskista. Ruokaa reissussa ottaa lukijan mukaan jalkapatikkaan suolakalalla varustettu tuohikontti selässä, tarjoaa lihapiirakan huoltoaseman kahviossa ja johdattelee junan käytävää pitkin kultauksin koristeltuun ravintolavaunuun. Se muistuttaa matkoilla koetuista uusista elämyksistä, kuten ruotsinlaivoilla ensi kertaa maistelluista katkaravuista, sekä viitseliäisyydestä ja neuvokkuudesta, jota ruokailumahdollisuuden tuominen eri kulkuvälineisiin on vaatinut. Kuivahtaneiden, kielen polttaneiden sekä nautinnollisten ja pitkän matkaamisen jäljiltä ilahduttaneiden suupalojen ohella teos tarjoaa aimo annoksen liikkumisen historiaa.
Ruokaa reissussa : Suomen matkaruokahistoria kuivalihasta laivabuffetiin
Ruokaa reissussa : Suomen matkaruokahistoria kuivalihasta laivabuffetiin
Kirjan tiedot |
|
Tekijä | Kylli, Ritva, kirjoittaja. |
Lukija | Manto Erja |
Muut tekijät | Gaudeamus, kustantaja, |
Julkaisukieli | fin |
Alkuteos | Ruokaa reissussa. |
Kesto | 15 h 2 min |
Saavutettavuustiedot | kuuloon perustuva, Vaatii kuunteluohjelman, Vaatii kuuntelulaitteen, Navigointi sisällysluettelon avulla |
Julkaisutiedot | Helsinki Gaudeamus 2024 (Helsinki Book Brothers 2024) |
Ulkoasu | äänikirja Daisy 2.02 (15 h 2 min) |
Huomautukset | Yhteistuotanto kustantajan kanssa. |
Alkuteoksen tiedot | Helsinki, Gaudeamus 2024. 508 s. 978-952-345-280-0. |
Asiasanat | matk |