Det stärker hjärtat och immunförsvaret, hjälper oss att hålla vikten och är smart för både klimatet och plånboken. Vi pratar om havre vårt supergryn som växer runt hörnet och står i rampljuset som aldrig förr. På kaféer och restauranger är åtgången strykande på havrelatte och pimpad havregrynsgröt. På livsmedelshyllorna trängs havreris och havrebröd med havreolja och havredryck.Havre är trendigare än någonsin, och med all rätt få livsmedel är så hälsobringande som detta. Ett och samma gryn innehåller inte bara stärkande vitaminer och mineraler utan även välgörande fibrer och fetter och rikligt med protein. Men den viktigaste nyckeln är ändå betaglukan, ett ämne som det forskas på flitigt och har visat sig sänka såväl kolesterol, som blodsocker och blodtryck. I den här boken hjälper dietisten Emma Lindblom oss att haja havrets enastående effekter på vår hälsa. Hon berättar hur vi genom att addera havre till våra måltider håller oss piggare och mättare, får friskare hy och tarmflora och förebygger såväl hjärt-kärlsjukdom som diabetes. Hon bjuder också på sina allra läckraste havrerecept.EMMA LINDBLOM är näringsfysiolog och legitimerad dietist och har en master i exercise science på University of Houston i USA. Hon föreläser och skriver regelbundet i olika tidningar om kost och hälsa och coachar våra landslagsidrottare i hur de ska äta. Hon har skrivit ett flertal böcker, bland annat Bosöns Kokbok och Ät rätt när du tränar.
Haja havre
Haja havre
Kirjan tiedot |
|
Tekijä | Lindblom, Emma, författare. |
Lukija | Thorborg Elisabet |
Muut tekijät | SaraMara, illustratör, |
Julkaisukieli | swe |
Kesto | 5 h 14 min |
Julkaisutiedot | Malmö MTM 2023 (Malmö MTM 2023) |
Ulkoasu | DaisyTrio 2.02 (5 h 14 min) |
Alkuteoksen tiedot | Stockholm, Polaris fakta 2022. 167 s. 978-91-89713-15-4. |
Asiasanat | havre hälsoeffekter ilmastovaikutukset immuniteetti immunitet kaura keittokirjat klimatpåverkan kokböcker läka matrecept painonhallinta ruokaohjeet terveysvaikutukset viktkontroll |