Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Okazu : japanilaista kasvisruokaa

Okazu : japanilaista kasvisruokaa

Japanilainen keittiö on sushien, raamen-nuudeleiden ja tempuran muodossa tullut Suomeen jäädäkseen. Perinteinen japanilainen ruoka on kuitenkin paljon muutakin ja yleensä hyvin kasvispainotteista. Okazu-kirjaa on innoittanut japanilaisen kasvisruoan puhtain edustaja: buddhalainen temppeliruokaperinne, shōjin ryōri. 1200-luvulla eläneen Dōgenin mukaan vaatimattomiinkin kasviksiin pitää suhtautua kuin temppelin rakentamiseen. Jokaista raaka-ainetta pitää arvostaa ja ruoka on valmistettava sille omistautuen. Okazu avaa tien kasviksista koostuvaan, valmistusmenetelmiltään yksinkertaiseen ja uskomattoman herkulliseen ruokaan. Ideana on eri elementtien yhdistely vaikkapa japanilaisen arkiaterian muodossa: yksi liemi, kolme lisuketta ja kipollinen riisiä. Kirjan reseptit ovat helppoja ja ne on laadittu nimenomaan suomalaisia, kenen tahansa saatavilla olevia raaka-aineita käyttäen. Marjo Seki (s. 1958) asui Japanissa 20 vuotta ja toimi siellä mm. ravintoloitsijana, peruskoulun opettajana sekä tulkkina. Hän on Tampereella sijainneen legendaarisen Maruseki-ravintolan perustaja. Heikki Valkama (s. 1975) on toimittaja, kirjailija ja japanilaisen kulttuurin tuntija. Hän on julkaissut sekä lukuisia tietokirjoja että romaaneja, joista viimeisimpänä gastrodekkari Tulikukka (Tammi, 2019).

Kirjaudu sisään

Kirjan tiedot

Tekijä Seki, Marjo, kirjoittaja.
Lukija Tani Anni
Muut tekijät

Valkama, Heikki, kirjoittaja,

Julkaisukieli fin
Kesto 1 h 50 min
Saavutettavuustiedot kuuloon perustuva, Vaatii kuunteluohjelman, Vaatii kuuntelulaitteen, Navigointi sisällysluettelon avulla
Julkaisutiedot Helsinki Celia 2023 (Helsinki Näkövammaisten liitto 2023)
Ulkoasu äänikirja Daisy 2.02 (1 h 50 min)
Alkuteoksen tiedot Helsinki, Kustannusosakeyhtiö Teos [2021]. 2. painos 133 s. 978-952-363-140-3.
Asiasanat Japani kasvisruoat keittokirjat ruokakulttuuri ruokaohjeet ruokaperinne