Teepöydän kulhoissa on hillottua mesimarjaa, lakkaa, viinimarjaa ja vadelmaa sekä suurilla porsliinilautasilla mustia ja valkeita konvehteja, kasa sokeriryynejä, sitruuna- ja pomeranssitankoja ja paahdettuja manteleita. Uskoisitko, että kattaus on vuoden 1788 Oulusta? Eikö 1700-luvulla popsittukaan pelkkää porkkanaa? Suomalaisen ruoan historia on täynnä makoisia yllätyksiä ja tuttuja ruoka-aineita. Alussa oli suolakala, naurishaudikas ja kaali. Sittemmin suomalaiset ovat löytäneet spagetin, säilykeananaksen ja chilin sekä oppineet syömään puikoilla. Mitä tässä välissä tapahtui? Suomen ruokahistoria kylvää, hauduttaa, pilkkoo, hapattaa ja mikrottaa – se kertoo jokapäiväisen ruokamme kiehtovan tarinan. Se kertoo, kuinka sokerin ja kahvin kaltaiset harvinaiset ja arvokkaat raaka-aineet ovat muuttuneet arkisiksi ja kuinka perinteisiä ruokia on unohdettu uusien makuelämysten myötä. Se kertoo myös niukkuudesta ja puutteesta, tieteellisistä ja teollisista innovaatioista, valistuksesta ja terveysliikkeistä, elintason paranemisesta, tasa-arvosta ja lopulta myös ruoan mahdista muuttaa yhteiskuntaa.
Suomen ruokahistoria : suolalihasta sushiin
Suomen ruokahistoria : suolalihasta sushiin
Kirjan tiedot |
|
Tekijä | Kylli, Ritva, kirjoittaja. |
Lukija | Manto Erja |
Julkaisukieli | fin |
Kesto | 16 h 35 min |
Julkaisutiedot | Helsinki Gaudeamus 2021 (Helsinki Silencio 2021) |
Ulkoasu | äänikirja Daisy 2.02 (16 h 35 min) |
Huomautukset | Vertaisarvioitu.Yhteistuotanto kustantajan kanssa. |
Alkuteoksen tiedot | [Helsinki], Gaudeamus [2021]. 978-952-345-135-3. |
Asiasanat | elintarviketeollisuus historia kansainvälistyminen kulttuurihistoria ravitsemus ruoanvalmistus ruoka-aineet ruokahuolto ruokakulttuuri ruokalajit Suomi |