KERTOMUS RAVINTOLOISTA JA NIIDEN SYNNYSTÄVuonna 1917 Frances Donovan hakee tarjoilijan töitä chicagolaisesta ravintolasta. Hänen on elätettävä perheensä, ja hän tekee kenttätutkimusta sosiologian tutkimuksiinsa Chicagon yliopistossa. Hänen havainnoistaan rakentuu tarina elämästä ravintoloiden ovien molemmin puolin.Francesin kokemusten rinnalla Christoph Ribbat kertoo nykymuotoisten ravintoloiden synnystä 1700-luvun loppupuolen Pariisissa ja niiden kehityksestä sekä pikaruokaloiksi että kuuluisten keittiömestarien tähdittämiksi fine dining -paikoiksi. Kirja vilisee historiallisia henkilöhahmoja ja kuuluisia keittiömestareita kuten Paul Bocuse, Eckart Witzigmann ja Ferran Adrià.”Francesin tiskille ilmaantuu mies, joka tilaa leipää, voita, persikkalohkoja ja mustaa kahvia. Frances tarjoilee. Johtaja huutaa, että herralle on tuotava kahvikermaa. Frances sanoo, että herra ei halua kermaa kahviinsa, johtaja sanoo, että herralle on silti tuotava kermaa, Frances huomauttaa taas, että herra ei halua kahvikermaa, herra mainitsee itsekin johtajalle, että hän ei halua kahvikermaa. Herra syö ja lähtee pois. Toimitusjohtaja sanoo Francesille, että tämä ei saa väittää vastaan. Frances esittää jälleen vastaväitteen. Ja johtaja erottaa hänet.”Christoph Ribbat (s. 1968) on tutkija ja Amerikan kulttuurin ja historian professori Paderbornin yliopistossa Saksassa.
Ravintolassa : ruoan maukas historia
Ravintolassa : ruoan maukas historia
Kirjan tiedot |
|
Tekijä | Ribbat, Christoph, kirjoittaja. |
Lukija | Tuomikko Panu |
Muut tekijät | Lappalainen, Otto, kääntäjä, |
Julkaisukieli | fin |
Alkuteos | Im Restaurant |
Kesto | 6 h 55 min |
Julkaisutiedot | Helsinki Celia 2017 (Helsinki Silencio 2017) |
Ulkoasu | äänikirja Daisy 2.02 (6 h 55 min) |
Alkuteoksen tiedot | Helsinki,Aula & Co 2017. 978-952-7190-45-6. |
Asiasanat | kulttuurihistoria ravintolat historia ravintolatyöntekijät kokemukset ruoka historia ruokakulttuuri |