Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

K. L. Oesch : ylivoimaa vastassa

K. L. Oesch : ylivoimaa vastassa

Karl Lennart Oeschistä (1892-1978) tuli yksi ansioituneimmista suomalaiskenraaleista - puna-armeijan pysäyttäjä. Tätä korostetaan myös Sveitsissä, josta hänen vanhempansa aikoinaan muuttivat Suomeen.Nuoruusvuosina Oesch oli pasifisti ja opiskeli luonnontieteitä. Sortovuodet ja maailmansodan syttyminen havahduttivat hänet: Suomen tulevaisuus olisi pystyttävä turvaamaan myös asevoimin. Oesch lähti ensimmäisten joukossa Saksaan sotilaskoulutukseen.Talvi- ja jatkosodan aikana Oesch oli usein se henkilö, jonka Mannerheim halusi paikalle varmistamaan sotilasoperaatioiden onnistumisen.Jatkosodan jälkeen Oesch sai sotarikostuomion ja menetti niin eläkkeensä kuin luottamuksensa maan uuden johdon - Kekkosen - silmissä. Mutta tämäkään ylivoima ei pysäyttänyt häntä.Vesa Määttä on saanut käyttöönsä aiemmin tutkimatonta lähdeaineistoa Oeschistä ja kirjoittanut nautittavasti etenevän tietoklassikon.

Kirjaudu sisään

Kirjan tiedot

Tekijä Määttä, Vesa.
Lukija Etto Jussi
Julkaisukieli fin
Kesto 14 h 33 min
Julkaisutiedot Helsinki Celia 2015 (Helsinki Celia 2015)
Ulkoasu äänikirja Daisy 2.02 (14 h 33 min)
Huomautukset Kenraaliluutnantti K. L. Oesch on Suomen itsenäisyyden ajan historian merkittävimpiä sotilaita. Hän toimi 1930-luvun yleisesikunnan päällikkönä, ja talvi- ja jatkosodan aikana hankki maineen "puna-armeijan pysäyttäjänä". Sodan jälkeen Oesch kuitenkin vangittiin ja hän sai sotarikostuomion. Menetetty luottamus jätti harmaaseen kenraaliin pysyvät jäljet.
Alkuteoksen tiedot Helsinki, Gummerus 2015. 453 s.. 978-951-20-9261-1.
Asiasanat elämäkerrat ensimmäinen maailmansota jääkärit kenraalit lehtikustantajat sodanjohto sotahistoria ensimmäinen maailmansota sotahistoria jatkosota sotahistoria talvisota sotasyyllisyys