Japanilainen keittiö on sushien, raamen-nuudeleiden ja tempuran muodossa tullut Suomeen jäädäkseen. Perinteinen japanilainen ruoka on kuitenkin paljon muutakin ja yleensä hyvin kasvispainotteista. Okazu-kirjaa on innoittanut japanilaisen kasvisruoan puhtain edustaja: buddhalainen temppeliruokaperinne, shōjin ryōri. 1200-luvulla eläneen Dōgenin mukaan vaatimattomiinkin kasviksiin pitää suhtautua kuin temppelin rakentamiseen. Jokaista raaka-ainetta pitää arvostaa ja ruoka on valmistettava sille omistautuen. Okazu avaa tien kasviksista koostuvaan, valmistusmenetelmiltään yksinkertaiseen ja uskomattoman herkulliseen ruokaan. Ideana on eri elementtien yhdistely vaikkapa japanilaisen arkiaterian muodossa: yksi liemi, kolme lisuketta ja kipollinen riisiä. Kirjan reseptit ovat helppoja ja ne on laadittu nimenomaan suomalaisia, kenen tahansa saatavilla olevia raaka-aineita käyttäen. Marjo Seki (s. 1958) asui Japanissa 20 vuotta ja toimi siellä mm. ravintoloitsijana, peruskoulun opettajana sekä tulkkina. Hän on Tampereella sijainneen legendaarisen Maruseki-ravintolan perustaja. Heikki Valkama (s. 1975) on toimittaja, kirjailija ja japanilaisen kulttuurin tuntija. Hän on julkaissut sekä lukuisia tietokirjoja että romaaneja, joista viimeisimpänä gastrodekkari Tulikukka (Tammi, 2019).
Okazu : japanilaista kasvisruokaa
Okazu : japanilaista kasvisruokaa
Information om boken |
|
Författare | Seki, Marjo, kirjoittaja. |
Inläsare | Tani Anni |
Andra aktörer | Valkama, Heikki, kirjoittaja, |
Språk | fin |
Speltid | 1 h 50 min |
Tillgänglighetsinformation | kuuloon perustuva, Vaatii kuunteluohjelman, Vaatii kuuntelulaitteen, Navigointi sisällysluettelon avulla |
Utgivningsuppgifter | Helsinki Celia 2023 (Helsinki Näkövammaisten liitto 2023) |
Fysisk beskrivning | äänikirja Daisy 2.02 (1 h 50 min) |
Originalverk | Helsinki, Kustannusosakeyhtiö Teos [2021]. 2. painos 133 s. 978-952-363-140-3. |
Ämnesord | Japani kasvisruoat keittokirjat ruokakulttuuri ruokaohjeet ruokaperinne |