Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Saavutettavuusselosteet

Celian verkkopalveluiden saavutettavuusselosteet

Celianet.fi-sivuston saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee sivustoa www.celianet.fi ja on laadittu 11.9.2020. Verkkosivusto https://www.celianet.fi. on alun perin julkaistu 20.3.2017. Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio. Selostetta tarkistettiin viimeksi 16.2.2022.

Palvelun saavutettavuuden tila

Tämä sivusto täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain.

Ei-saavutettava sisältö

Korjaamme luetellut puutteet vuoden 2022 aikana.

Seuraavat sisällöt eivät vielä ole vaatimusten mukaisia

Havaittavuuteen liittyvät virheet
  • WCAG 1.3.3 (A) ja 1.4.1 (A) Sivustolla on muutamia ohjeistuksia, jotka perustuvat näköhavaintoon, eivätkä ole ruudunlukijan käyttäjälle ymmärrettäviä.
  • WCAG 1.4.3 (AA) Tekstin värin ja taustavärin kontrasti ei ole riittävän suuri joillakin sivuilla.
Hallittavuuteen liittyvät virheet
  • WCAG 2.1.1 (A) ja 2.1.2 (A) Sivujen kaikki toiminnallisuudet eivät ole saavutettavissa näppäimistöllä. Alavalikkoihin ei pääse pelkällä näppäimistöllä.
  • WCAG 2.4.4 (AA) Sivuston kaikki linkkitekstit eivät ole riittävän kuvaavia. Ruudunlukija lukee päänavigaation kielen ja kielilyhenteen yhtenä sanana, mikä voi joillakin käyttäjillä vaikeuttaa kielilinkkien hahmotusta.
  • WCAG 2.4.7 (AA) Näppäimistökohdistin ei erotu riittävän selvästi alatunnisteessa, sivunavigaatiossa eikä muutamissa painikkeissa.
Ymmärrettävyyteen liittyvät virheet
  • WCAG 3.1.1 (A) ja 3.1.2 (AA) Celianet-kuuntelusovelluksessa on virheellinen kielimerkintä. Rekisteröintilomakkeessa kirjakerhojen kieltä ei ole merkitty oikein.
Havaittavuuteen ja hallittavuuteen liittyvät virheet
  • WCAG 1.3.2 (A) ja 2.4.3 (AA) Sisällön lukemisjärjestys ei ole useilla sivuilla johdonmukainen näppäimistön avulla liikkuville käyttäjille. Ruudunlukijalla sisällön lukemisjärjestys ei ole etusivulla johdonmukainen. Vahvistus- ja virheilmoituksissa fokus ei siirry ruudunlukijalla viestiin, vaan se luetaan vasta sivun otsikon jälkeen. Hakutuloksissa linkistä toiseen siirtyminen on ruudunlukijalla hankalaa, ja myös äänikirjojen selainkuuntelusovelluksessa sekä Verkkopalvelujen UKK -sivulla kohdistus on vaikeaa ruudunlukijalla. Hankintaehdotus-lomakkeessa osaa ohjeteksteistä ei lueta, kun lomakkeissa liikutaan sarkaimella
  • WCAG 1.4.2 (A) ja 2.2.2 (A)  Celianet-kuuntelussa on teknisiä ratkaisuja, jotka eivät täysin täytä kriteerejä. Käyttäjille on tarjolla mobiilisovellus ja muita kuuntelutapoja.
Havaittavuuteen ja ymmärrettävyyteen liittyvät virheet
  • WCAG 1.3.1 (A) ja WCAG 3.3.2 (A) Osa lomakkeista sisältää valintaruutuja tai valintapainikkeita, joita ei ole ryhmitelty ja nimetty käyttämällä oikeita määritteitä.
Havaittavuuteen ja toimintavarmuuteen liittyvät virheet
  • WCAG 1.3.1 (A), 4.1.1 (A) ja 4.1.2 (A) Kaikilla sivuilla semanttinen rakenne ei ole ruudunlukijalla looginen. Joillakin sivuilla iFramesta puuttuu selite.
  • WCAG 1.3.1 (A), 4.1.1 (A) ja 4.1.2 (A) Hankintaehdotuslomakkeen rakenne on monimutkainen ruudunlukijalle. Kolmannen osapuolen tuottamassa kuuntelusovelluksessa painikkeen nimi ei ole kuvaava.
Havaittavuuteen, hallittavuuteen, ymmärrettävyyteen ja toimintavarmuuteen liittyvät virheet
  • WCAG 1.3.5 (AA), 2.4.5 (AA), 2.5.3 (A), 3.3.2 (A) ja 4.1.3 (AA) Käyttäjä ei saa joissakin tapauksissa ruudunlukijalla selkeää palautetta esim. valikon avautumisesta tai sulkeutumisesta, uloskirjautumisen onnistumisesta tai lainan valmistelemisesta. Käyttäjä ei saa palautetta kirjanmerkin lisäämisestä Celianet-kuuntelussa.
Hallittavuuteen ja ymmärrettävyyteen liittyvät virheet
  • WCAG 2.1.4 (A), 3.2.4 (AA), 3.3.1 (A), 3.3.2 (A) ja 3.3.3 (AA) Lomakekenttien aktivointi ei onnistu helposti kaikilla ruudunlukijoilla. Tarkennetun haun hakuehtojen poistaminen ja lisääminen ovat myös hankalasti hahmotettavia ruudunlukijoilla. Osassa lomakkeista nimilappuja ei ole yhdistetty oikein lomakekenttiin. Lomakkeilla tehtyjen hakujen jälkeen fokus ei siirry hakutuloksiin. Osa lomakkeiden painikkeista näyttää harhaanjohtavasti epäaktiivisilta.
  • WCAG 2.1.4 (A), 3.2.4 (AA), 3.3.1 (A), 3.3.2 (A) ja 3.3.3 (AA) Joidenkin lomakekenttien täyttämisessä on ongelmia ruudunlukijalla, myös rekisteröintilomakkeissa.
  • WCAG 2.4.5 (AA) ja 3.2.3 (A) Sivuston navigaatio ei ole kaikille käyttäjäryhmille selkeä: sivuston päänavigaatio näyttäytyy erilaisena ruudunlukijalle ja näkevälle käyttäjälle. Sivunavigaatiossa ruudunlukija ei lue kaikkia painikkeita, eikä valikkorakenne hahmotu ruudunlukijan käyttäjälle riittävän hyvin. Lisäksi sivunavigaatio sijaitsee sivun HTML-koodissa eri sivuilla eri paikoissa, mikä vaikeuttaa sivun hahmottamista.

Ei kuulu lainsäädännön piiriin

Sivustolla on ennen 23.9.2018 julkaistuja pdf- ja Word-tiedostoja, jotka eivät täytä kaikkia saavutettavuusvaatimuksia.

Celian Youtube-kanavalla on videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020. Kaikissa videoissa ei ole tekstitystä tai kuvailutulkkausta.

Celianet.fi-sivustolla on useita linkkejä Celia.fi-sivustolle. Celia.fi-sivuston saavutettavuusselosteessa kuvataan kyseisen sivuston saavutettavuuspuutteet.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen palvelussamme?

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna meille palautetta. Lupaamme vastata saamaamme palautteeseen 14 päivän sisällä. Otamme palautteet vastaan ensisijaisesti sähköpostilla: saavutettavuuspalaute@celia.fi. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta lähettää palautettasi sähköpostitse, voit soittaa Celian asiakaspalveluun: 0295 333 050 (ma–to klo 9–11, pe kiinni).

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Viraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero (vaihde) 0295 016 000

Pratsam Reader -sovelluksen saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Pratsam Reader -mobiilisovellusta ja on laadittu 18.6.2021. Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio. Selostetta tarkistettiin viimeksi 21.6.2021.

Tämä saavutettavuusseloste koskee Pratsam Reader Android-sovellusta (versio 5.4.1) ja iOS-sovellusta (versio 5.4.1).

Saavutettavuuden tila

Tämä sovellus täyttää Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset sekä EN 301 547 -standardin lisävaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö

Korjaamme luetellut puutteet vuoden 2021 aikana. Näppäimistön käyttöön liittyvät puutteet korjaamme vuoden 2022 aikana.

Seuraavat sisällöt eivät vielä ole vaatimusten mukaisia

Android ja iOS:

  • Sovelluksissa on joitakin tekstejä ja elementtejä, joilla on heikot kontrastit. (WCAG-ohjeistuksen kriteerit 1.4.3, 1.4.11)
  • Muutamissa painikkeiden ja toimintojen ruudunlukijakäyttäjille tarkoitetuissa tekstivastineissa on puutteita. Joissain on esimerkiksi englantia, ja sisällysluettelossa painikkeiden tila on nimetty vastakkain kuin todellisuudessa. (WCAG 1.1.1, 4.1.2, EN 11.5.2.5)
  • Hakutulosten latautumisesta ei kerrota ruudunlukijakäytössä. (EN 11.5.2.15)
  • Joissain kirjoissa on kuvia, joilla ei ole tekstivastineita. (WCAG 1.1.1)
  • Uniajastimen käyttö voi olla haastavaa. Esimerkiksi ruudunlukijaa käyttävä ei saa palautetta aikapainikkeiden painamisesta, ja tällöin painikkeet katoavat ruudunlukijakäyttäjältä. (WCAG 1.3.1, EN 11.5.2.15)
  • Kirjanmerkin lisääminen voi olla haastavaa. Lomakekentillä ei ole nimilappuja, ja äänimuistiinpanon hahmottaminen on hankalaa ruudunlukijakäytössä. (WCAG 3.3.2, EN 11.5.2.15)

Android-sovellus:

  • Sovelluksen käyttö näppäimistöllä ei ole mahdollista, sillä näppäimistön kohdistus ei siirry lainkaan sovelluksen ylätunnisteeseen, josta pääsee muun muassa valikkoon. Myöskään äänikirjan kontrolleihin ei pääse näppäimistöllä. (WCAG 2.1.1)
  • Kohdistamisessa apuvälineillä ilmenee muitakin haasteita, esimerkiksi äänimuistiinpanoa tehdessä kohdistus karkaa painikkeesta, ja kirjan kuvauksessa oleviin linkkeihin ei pääse käsiksi. (WCAG 2.4.3)
  • Kaikkia sovelluksen painikkeita ei ole toteutettu ohjelmallisesti painikkeina, mikä vaikeuttaa niiden hahmottamista ruudunlukijaa käytettäessä. (WCAG 4.1.2, EN 11.5.2.5)
  • Kirjojen tiedoissa olevat linkit kuten tekijä eroavat muusta tekstistä pelkästään värin perusteella. (WCAG 1.4.1)
  • Sovelluksen otsikot eivät selviä ruudunlukijalla, sillä niitä ei ole merkitty ohjelmallisesti. (WCAG 1.3.1)
  • Asetuksissa kaikki näyttäytyy ruudunlukijaa käyttävälle yhtenä listana, vaikka kyseessä on useampi lista, jossa on otsikoita ja painikkeita. (WCAG 1.3.1, 4.1.2, EN 11.5.2.5, 11.5.2.9)

iOS-sovellus:

  • Sovelluksessa kirjahylly ruudukkonäkymä ja kirjan sisältö eivät seuraa puhelimen asetuksista tehtävää tekstinsuurennusta. (WCAG 1.4.4, EN 11.7)
  • Mikäli kirjahylly on tyhjä, ruudunlukijalla ei pysty kohdistamaan siihen lainkaan. (WCAG 2.4.3)
  • Näppäimistön kohdistus häviää kirjan sisältöön lukunäkymässä, eikä kirjan sisällä olevia linkkejä pysty käyttämään näppäimistöllä. (WCAG 2.1.1, 2.4.7)
  • Ilmoituksissa kohdistus siirtyy suoraan painikkeeseen, jolloin ruudunlukijaa käyttävän on edettävä taaksepäin löytääkseen itse ilmoituksen. (WCAG 2.4.3)

Palaute ja yhteystiedot

Jos huomaat saavutettavuusongelmia sovelluksessa, anna meille palautetta. Lupaamme vastata saamaamme palautteeseen 14 päivän sisällä. Otamme palautteet vastaan ensisijaisesti sähköpostilla: saavutettavuuspalaute@celia.fi. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta lähettää palautettasi sähköpostitse, voit soittaa Celian asiakaspalveluun: 0295 333 050 (ma–to klo 9–11, pe kiinni).

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Viraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero (vaihde) 0295 016 000