Kuuntelu selaimessa

Kuuntelu Celianetissä on helppo tapa kuunnella Celian äänikirjoja suoraan verkossa.

Henkilö kuvattuna takaa ylhäältä. Hänen korvillaan on kuulokkeet ja sylissä tietokone, jossa on avoinna Celianetin sivu.

Tarvitset kuunteluun Saavutettavuuskirjasto Celian verkossa toimivan äänikirjapalvelun, eli Celianetin, käyttäjätunnukset. Lisäksi sinun tulee olla rekisteröitynyt Celian äänikirjojen verkkokäyttäjäksi. Voit saada Celian äänikirjapalvelun tunnukset kirjastosta tai koulusta, jos sinulla on lukemisen haasteita.

Voit kuunnella kirjoja tietokoneella. Celianet-äänikirjapalvelu toimii esimerkiksi Windows- ja Mac-tietokoneissa kaikilla yleisimmillä selaimilla. Kirjoja voi kuunnella myös tableteilla ja älypuhelimilla.

Celianet-kuuntelu on suoratoistoa, eli laitteen täytyy olla yhteydessä internetiin kuuntelun ajan.

Palvelusta on saatavana myös ruotsinkielinen versio. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, jos tarvitset sen käyttöösi.

Tulosta ohje: Kuuntelu Celianetissä (pdf).

Sisällys

Näin kuuntelet kirjoja Celianetissä: kirjan lainaaminen ja kuuntelun aloittaminen

Celianet-kuuntelu avataan aina suoraan Celianetissä. Et tarvitse erillisiä ohjelmia kuuntelua varten, ainoastaan laitteen, jolla pääset internetiin, sekä Celianet-tunnukset.

1. Kirjaudu Celianetiin ja etsi kirja, jonka haluat kuunnella selaimella.
  2. Kun olet löytänyt kirjan, valitse Lainaa ja sen jälkeen Kuuntelu Celianetissä.
  3. Siirryt automaattisesti Omat lainat -sivulle. Kirjaa valmistellaan kuunneltavaksi. Valmistelun aikana järjestelmä hakee kirjan Celian digitaalisesta arkistosta ja siirtää sen kuunneltavaksi. Tänä aikana kirjan nimen alla lukee teksti ”Odota hetkinen, kirjaa valmistellaan Celianetissä kuunneltavaksi”.
  4. Sivu päivittyy automaattisesti. Odota, kunnes kirjan kohdalle ilmestyy Kuuntele-painike.
  5. Klikkaa Kuuntele-painiketta. Kuuntelunäkymä avautuu hetken kuluttua omalle sivulleen.
  6. Nyt voit aloittaa kuuntelun.

Kirjan palauttaminen ja laina-ajan jatkaminen

Celian verkkolainoissa on 28 päivän laina-aika, jonka jälkeen kirjat palautuvat automaattisesti. Voit halutessasi jatkaa laina-aikaa ennen kuin kirjat palautuvat tai lainata kirjan uudelleen palautumisen jälkeen.

Lainan palauttaminen

Valitse Celianetin yläreunan navigaatiovalikosta linkki ”Omat lainat”. Omat lainat -sivulla kirjan oikealta puolelta valitse ”Poista laina”.

Jos palautat kirjan, joka on lainattu Pratsam Readeriin, kirja poistuu samalla myös sieltä.

Laina-ajan jatkaminen

Valitse Celianetin yläreunan navigaatiovalikosta linkki ”Omat lainat”. Omat lainat -sivulla kirjan oikealta puolelta valitse ”Jatka laina-aikaa”. Tämä siirtää eräpäivän 28 päivän päähän lainan jatkamishetkestä.

Ohjeita ja vinkkejä Celianet-kuunteluun

• Avautuneen sivun alareunassa on toimintopalkki hiiren käyttäjiä varten. Aloita kuuntelu painamalla Toisto/tauko-painiketta.
  • Samasta painikkeesta voit pysäyttää kuuntelun.
  • Painikkeen molemmin puolin on nuolinäppäimet, joilla voi siirtyä tekstissä 10 sekunnin verran yhdellä painalluksella eteen- tai taaksepäin.
  • Valikko-painikkeesta löytyy lisää toimintoja.

Toiminnot näppäimistöä käytettäessä

Näppäimistöä käytettäessä toiminnot ovat Alt-näppäimen ja numeron yhdistelminä:

Alt+2 aloita tai keskeytä kuuntelu
Alt+1 siirry 10 sekuntia taaksepäin
Alt+3 siirry 10 sekuntia eteenpäin
Alt+4 avaa tai sulje valikko
Alt+5 avaa asetukset
Alt+6 avaa Tietoja tästä julkaisusta
Alt+7 avaa sisällysluettelo
Alt+8 avaa kirjanmerkit
Alt+9 lisää uusi kirjanmerkki

Valikon käyttö

Kun avaat valikkonäkymän, voit valita asetukset, tietoa kirjasta, sisällysluettelon tai kirjanmerkit. Pääset takaisin kirjanäkymään Sulje valikko -painikkeella. Valikosta saat ensimmäiseksi näkyviin sen toiminnon, jota olet viimeksi käyttänyt.

• Sisällysluettelon avulla voit siirtyä kirjassa haluamaasi lukuun. Sivutietojen avulla voit siirtyä kirjan tietylle sivulle. Kaikissa kirjoissa sivutietoja ei ole merkitty. Lukeminen jatkuu automaattisesti siitä kohdasta, jonka valitsit.
  • Ohjelma muistaa, mihin kohtaa kirjaa edellisellä kerralla jäit.
  • Voit myös asettaa kirjanmerkkejä ja siirtyä kirjanmerkeillä merkitsemiisi kohtiin.
  • Kirjan tiedoista saat perustiedot.
  • Asetuksista voit säätää äänen voimakkuutta. Jos otat pois automaattisen vierityksen, voit päästä vierittämään lukunäkymää tai tekstiä sisältävien kirjojen tekstiä muualle kuin siihen kohtaan, mitä olet kuuntelemassa.
  • Celianet-kuuntelussa ei voi säätää äänen lukunopeutta. Pratsam Reader -sovelluksessa on mahdollista nopeuttaa tai hidastaa lukunopeutta.
  • Lopeta kuuntelu sulkemalla selaimen sivu.

Kuuntelu Windows-tietokoneella Pratsam Reader -ohjelmalla

Jos sinulla on Windows-tietokone, voit kuunnella kirjoja myös tietokoneeseen ladattavalla Pratsam Reader -ohjelmalla. Kuuntelu on suoratoistoa, eli laitteen täytyy olla yhteydessä internetiin kuuntelun ajan.

Lataa ohjelma

• Mene osoitteeseen https://daisy.celianet.fi/user.
  • Syötä Pratsam Reader -tunnukset.
  • Tulet sivulle, jonka toisella välilehdellä on .exe-tiedosto valmiina ladattavaksi.
  • Kun avaat tiedoston ja asennat ohjelman, ohjelman pikakuvake muodostuu samalla työpöydällesi.
  • Kun lataat ohjelman, hyväksyt samalla Pratsamin käyttösäännöt.

Lainaa ja kuuntele kirjoja

• Lainaa kirjat Celianetissä valitsemalla Kuuntelu sovelluksessa -lainausvaihtoehto.
  • Avaa Pratsam Reader -ohjelma tietokoneellasi.
  • Jos kuulut kirjakerhoihin, kirjat ovat suoraan kuunneltavissa ohjelmalla.
  • Voit tarvittaessa muuttaa äänen nopeutta kuunnellessasi kirjaa.

Tietokoneeseen ladattavaa ohjelmaa ei kehitetä

• Ohjelman kehittäminen on lopetettu, eikä ohjelmaan tarjota käyttäjätukea.
  • Ohjelma toimii tietokoneilla, joissa on Windows 10 -käyttöjärjestelmä.
  • Ohjelmalla ei voi lainata kirjoja.
  • DaisyTrio-kirjojen teksti tai kuvat eivät näy ohjelmaa käytettäessä.