Sommaren 1788 får Johan Udde anställning som kajutvakt ombord på det nybyggda handelsfartyget Carl-Axel. Jungfrufärden går från Kristinestad till Porto, men under en storm förliser fartyget i Engelska kanalen. Som den enda överlevande spolas han illa däran upp på en strand i Bretagne. En fiskarfamilj tar hand om honom; vårdar hans blessyrer, lär honom språket och väcker hans intresse för regionens mattraditioner. Han utvecklar ett gott handlag för matlagning och lämnar fiskarbyn för Paris, där han får anställning som kocklärling hos en förmögen affärsman, monsieur Mouldier. Bland parisarna pyr missnöjet över brödpriserna och adelns privilegier, ett missnöje som mynnar ut i revolution. Till Mouldiers förtret sällar sig Johan till de revolutionära och är med om att storma Bastiljen. Mouldier kommer på andra tankar och tilldelar honom ett uppdrag som dubbelspion, ett riskfyllt värv som för honom till arbetarkvarteren, men också in i de finaste salongerna. Berndt Berglund född 1965 i Kristinestad och bosatt i Jakobstad.Han är utbildad kock, filmare och är numera författare på heltid.
En gastronoms blodiga händer : roman
En gastronoms blodiga händer : roman
Book info |
|
Author | Berglund, Berndt, författare. |
Reader | Groundstroem Niklas |
Language | swe |
Duration | 20 h 57 min |
Publication info | Helsingfors Celia 2023 (Helsingfors Silencio 2023) |
Physical description | talbok Daisy 2.02 (20 h 57 min) |
Original publication info | Vasa Scriptum 2022. 378 s. 978-952-7523-00-1. |
Keywords | finlandssvensk litteratur finlandssvenska Frankrike hem hist historiska romaner kockar (yrken) matlagning Paris revolutioner romaner skeppsbrott skönlitteratur spionage spioner Österbotten överlevnad |