Gå till innehåll Hoppa till inloggning Hoppa till sidkarta

Kom med och fira vid evenemanget Taktila böcker 40 år 3.10.2024!

Två barn sitter på en stol bredvid varandra och undersöker en taktil bok i knät. I boken finns bilder och texter om rymden och planeterna. I det övre vänstra hörnet finns en logotyp med gröna stjärnor och texten ”Taktila böcker 40-årsjubileum”.

Tillgänglighetsbiblioteket Celia firar i år de taktila böckernas 40-årsjubileum. Jubileumsårets höjdpunkt infaller torsdagen den 3 oktober i ett evenemang som ordnas i Iiris Center i Helsingfors.

Under förmiddagen kan man delta i en multisensorisk sagostund med taktila böcker. Sagostunden arrangeras av Nukketeatteri Suvisiipi.

Anföranden hålls på eftermiddagen. De handlar bland annat om framställning av taktila böcker, registrering som kund och lån av taktila böcker.

I evenemanget finns också en utställning om taktila böcker. Utställningen är öppen på evenemangsdagen kl. 9.30–14. Även annat taktilt material på Celia finns framme, bland annat LEGO Braille Bricks-klossar och Läsa själv-böcker.

Anmäl dig senast 30.9 genom att fylla i anmälningsformuläret. Man kan se utställningen utan anmälan.

Evenemanget är avgiftsfritt och på finska. Den kommer inte att streamas eller spelas in.

Eftermiddagens schema

Kl. 12.30–13.25 Välkomstord, infosnutt och erfarenheter av användning och tillverkning av taktila böcker på Valteri-skolan Onerva

Marjo Kauttonen, planerare vid Tillgänglighetsbiblioteket Celia, hälsar välkommen till evenemanget och håller en infosnutt om taktila böcker och hur man blir kund inom taktila böcker.

Merja Lahtinen-Toikkanen, specialklasslärare för synskadade, berättar hur man på Valteri-skolan Onerva har gjort och förverkligat taktila böcker på ett multiprofessionellt sätt, hur taktila böcker har använts med eleverna som stöd för undervisningen och hurdana erfarenheter man har fått om taktila böcker på Onerva under årtiondena.

kl. 13.25–13.45 Kaffepaus

Kl. 13.45–15.30 Tillverkare av taktila böcker berättar om skapandet

Vuokko Keränen och Marja Haavisto berättar om skapandet av böcker och visar böcker som de framställt själva. Keränen har länge varit en aktiv förespråkare för taktila böcker och har lång erfarenhet av tillverkning av taktila böcker. Hon har också samarbetat med läroanstalter och organiserat kurser för olika instanser i tillverkning av böcker. Haavisto har förnyat Tillgänglighetsbiblioteket Celias samling av taktila böcker genom att skapa en serie av taktila böcker efter en egen idé, där man får följa samma figurers äventyr i olika böcker. Haavisto har också erfarenhet av att tillverka lättlästa böcker.