Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Tule mukaan juhlimaan Koskettelukirjat 40 vuotta -tapahtumaan 3.10.2024!

 

Kaksi lasta istuu tuolilla vierekkäin ja tutkii sylissään olevaa koskettelukirjaa. Kirjassa kuvia ja tekstejä avaruudesta ja planeetoista. Vasemmassa ylänurkassa logo, jossa vihreitä tähtiä ja teksti ”Koskettelukirjat 40. juhlavuosi”.

Saavutettavuuskirjasto Celia juhlii tänä vuonna koskettelukirjojen 40-vuotista taivalta. Juhlavuosi huipentuu torstaina 3.10.2024 Helsingissä Iiris-keskuksessa järjestettävään tapahtumaan.

Aamupäivän aikana pääsee osallistumaan moniaistiseen satuhetkeen koskettelukirjojen parissa. Satuhetken järjestää Nukketeatteri Suvisiipi.

Iltapäivällä on vuorossa puheenvuoroja. Aiheina ovat muun muassa koskettelukirjojen valmistus, asiakkaaksi ilmoittautuminen ja koskettelukirjojen lainaaminen.

Tapahtumassa on myös näyttely koskettelukirjoista. Näyttely on avoinna tapahtumapäivänä klo 9.30–14. Esillä on myös muita Celian taktiiliaineistoja, esimerkiksi LEGO Braille Bricks -palikoita ja Luen itse -kirjoja.

Voit ilmoittautua tapahtumaan 30.9. mennessä täyttämällä ilmoittautumislomakkeen. Näyttelyn voi käydä katsomassa ilman ilmoittautumista.

Tapahtuma on maksuton. Sitä ei striimata tai taltioida.

Iltapäivän ohjelma

klo 12.30–13.25 Tervetulosanat, tietoisku ja kokemuksia koskettelukirjojen käytöstä ja valmistuksesta Valteri-koulu Onervassa

Saavutettavuuskirjasto Celian suunnittelija Marjo Kauttonen lausuu tapahtuman tervetulosanat ja pitää tietoiskun koskettelukirjoista ja siitä, miten koskettelukirja-asiakkaaksi pääsee.

Näkövammaisten erityisluokanopettaja Merja Lahtinen-Toikkanen kertoo, kuinka Valteri-koulu Onervassa on tehty ja toteutettu koskettelukirjoja moniammatillisesti, kuinka koskettelukirjoja on käytetty oppilaiden kanssa opetuksen tukena, ja millaisia kokemuksia Onervassa on vuosikymmenten mittaan kertynyt koskettelukirjoista.

klo 13.25–13.45 Kahvitauko

Klo 13.45–15.30 Koskettelukirjojen tekijät kertovat kirjojen valmistuksesta

Vuokko Keränen ja Marja Haavisto kertovat kirjojen valmistuksesta ja esittelevät itse valmistamiaan kirjoja. Keränen on ollut jo pitkään koskettelukirjojen aktiivinen edistäjä ja hänellä on pitkä kokemus koskettelukirjojen tekemisestä. Hän on tehnyt myös yhteistyötä oppilaitosten kanssa sekä järjestänyt kursseja kirjojen valmistuksesta eri tahoille. Haavisto on uudistanut Saavutettavuuskirjasto Celian koskettelukirjakokoelmaa valmistamalla itse keksimänsä koskettelukirjasarjan, jossa eri kirjoissa voi seurata samojen hahmojen seikkailua. Haavistolla on kokemusta myös selkokirjojen valmistamisesta.