Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Elämää Itämeressä -koskettelukirja vie tutkimusmatkalle Itämereen ja sen lajeihin

Koskettelukirjan kansi, jossa on tummansininen tausta. Kannessa lukee valkoisella tekstillä Elämää Itämeressä, ja yläosassa on pistekirjoitusta.

Koskettelukirjat täyttävät tänä vuonna 40 vuotta. Merkkivuoden ja 29. elokuuta vietettävän Itämeripäivän kunniaksi esittelemme Itämerestä kertovan koskettelukirjan.

Koskettelukirja taipuu moneen aiheeseen. Tämän todistaa Tiina Lehmikoski-Pessan tekemä koskettelukirja Elämää Itämeressä. Kirjassa kuvaillaan Itämerta, sen lajeja, virtauksia ja pyörteitä.

Kirjassa on tietoa Itämerelle tyypillisistä kalalajeista, kuten silakasta. Silakka esitellään kiiltelevine kylkineen myös kosketeltavana, kolmiulotteisena kuvana. Silakan pinta on hopeista, kiiltävää kangasta, joka tuntuu kosketeltaessa sileältä. Kirjassa kerrotaan silakkaparvista ja niiden liikkeistä. Silakkaparven silakoista voi tunnustella eviä, pyrstöjä ja silmiä.

Kirja tarjoaa tietoa myös Suomen kansalliskalasta, ahvenesta. Kyrmyniskan jykevät selkäevät tuntuvat karheilta, ja ero silakkaan tulee selväksi.

Kirjassa kuvataan myös merenpohjan sinisimpukoita, jotka viihtyvät aallokkoisessa ja virtaavassa vedessä. Kosketeltavassa kuvassa on simpukoita, joiden joukossa on yksi etelänloman tuliainen. Se näyttää ja tuntuu erilaiselta kuin sinisimpukat. Kirja tarjoaakin hauskan tehtävän etsiä kuvasta erilainen simpukka.

Tutustu kaikkiin Itämeri-aiheisiin kirjoihin Celianetin etusivulla kategoriassa Yllätä minut.

Koskettelukirjan aukeama. Vasen sivu on oranssinpunainen. Sivulla on mustaa tekstiä valkoisella pohjalla sekä pistekirjoitusta. Tekstissä kehotetaan lukijaa etsimään viereiseltä sivulta simpukka, joka ei kuulu Itämereen, vaan on matkamuisto etelän lomilta. Oikealla sivulla on sininen tausta, johon on kiinnitetty kolme simpukkaa sekä kankaanpalasia, jotka esittävät vettä ja vedenalaisia kasveja.