Gå till innehåll Hoppa till inloggning Hoppa till sidkarta

Från CD-talböcker till nätet

Innehåll

Registrering av CD-låntagare upphörs den 30.9.2024

Inga nya CD-kunder kan registreras i Tillgänglighetsbiblioteket Celia efter den 30.9.2024.

Alla kunder som registrerats som CD-låntagare före detta datum kan fortsätta låna CD-skivor från Celia som vanligt fram till hösten 2025.

Om en kund hittills har lånat sina ljudböcker på CD-skiva kan hen övergå till att bli nätkund genom att kontakta Celias kundtjänst. Byte kan inte göras på det allmänna biblioteket.

Om du har ytterligare frågor, vänligen kontakta Celia via chatten (mån–fre kl. 9–14) eller tjanster@celia.fi.

För frågor om Daisy CD-spelare kan du kontakta Näkövammaisten liitto på daisy@nakovammaisliitto.fi eller via telefon 09 3960 4040, mån–tis kl. 9–15 och ons–fre kl. 12–15.

Celias CD-talböcker på biblioteken

Biblioteken kan utöka Celias CD-talbokssamling fram till augusti 2025.

Om biblioteket har en samling av Celias CD-skivor kan den behållas även efter hösten 2025.

Celias talböcker är avsedda endast för personer med läsnedsättning, trots att de ligger framme på hyllan på biblioteket.

Biblioteket kan

  • anskaffa Celias CD-skivor genom att låna dem via Celianet och lägga till dem i sin egen eller nätverkets gemensamma samling
  • katalogisera och förpacka de anskaffade skivorna. Både i katalogen, på hyllan och på skivförpackningen ska det finnas en tydlig markering om vem som har rätt att använda materialet
  • använda beskrivningen av innehållet från Celianet för boken eller delar av beskrivningen. Obs! Bokomslag från Celianet får inte användas!
  • låna ut skivor till sina kunder med läsnedsättning med ett vanligt bibliotekskort. En kund som endast lånar Celias talböcker från bibliotekets hylla behöver inte registreras som Celia-kund.

CD-samlingen kan

  • cirkulera
  • flyttas inom nätverket mellan biblioteken
  • skickas som fjärrlån till bibliotek utanför nätverket
  • ändras genom att ta bort Celias talböcker. CD-skivorna ska slängas som blandavfall. Borttagna skivor får inte säljas eller doneras vidare!

Obs! Låntagaren ansvarar för att han eller hon inte missbrukar Celias talböcker. Biblioteket ansvarar inte för missbruk, om katalogiserings-, hyll- och förpackningspåskrifterna är korrekta. Biblioteket ska meddela Celia om missbruk som kommit till deras kännedom.

Bekanta dig med anvisningar Samling av Celias CD-talböcker på bibliotek. (pdf)